DUNA MÜVÉSZEGYÜTTES
1139 Budapest

Gyutacs u. 10.

Tel. / fax: +36-1-201-66-13

Mail: csasztvan.zsuzsanna@dunapalota.hu

I. felvonás

A Szeged Táncegyüttes Iringó, Galagonya, Kis-Göncöl, Bodzavirág, Arany-Zsendice, Fiastyúk, Senior és Szőregi csoportjainak bemutatkozása.

 

II. felvonás

Szerelmünk, Kalotaszeg

„Ha a Kalotaszeg földjét hosszában átszelő robogó vonat ablakából ítéljük meg ezt a földet, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy annak túlnyomó része egyhangú, kietlen, sőt, szomorú föld. Köves, kopasz dombok szakadatlan összevisszasága. Látszatra szomorú, melancholikus tájkép. De a levegő csodálatosan tiszta és a dombok szeszélyes vonalai élesek, a sziluettek határozottak, a szántók, a kaszálók színfoltjai, vonalvezetése ezen a szeszélyes területen egészen furcsán egyéni. Ebben a hideg és élesen rajzolt tájban a művész szeme, mint rafináltan megkomponált képen, észre fogja venni a kontrasztjával nagyszerűen ható embert és az embernek alkotásait. Talán sehol másutt, mint éppen a rajzában, színében olyan acélosan kemény és hideg kalotaszegi tájban, nem hatna olyan nagyszerűen a színpompás kalotaszegi népviselet, fehér vörös, sárga és fekete színfoltjaival, a világos, hideg kék égbe fúródó hegyes, melegen sötét szürkésbarna, zsendely fedésű templomtornyaival és a sátoros házfedeleivel a hófehér falak felett, a kiskertek zöld lombjai között. A tipikus kalotaszegi tájék a maga egészében ma is komoly élménye minden egészséges szemű és lelkű, a szépet szerető és a szépet megértő embernek.” (Kós Károly)

 

Előadja:

Duna Művészegyüttes, Eszterlánc Néptáncegyüttes, Mezőtelegdi Pacsirták Néptáncegyüttes, Szeged Táncegyüttes, Göncöl Zenekar

 

Közreműködők:

Navratil Andrea, Berecz István

 

Alkotók:

zene: Dulai Zoltán, Kelemen László, Navratil Andrea

jelmez: Furik Rita

látvány, díszlet: JuZso

fény: Lendvai Károly

animáció: Samu Bence, Hajdú Gáspár, Lakos Tamás (XORXOR)

táncmesterek: Gyémánt Ádám, Gyémánt-Csontos Lívia

koreográfus: Fitos Dezső, Kocsis Enikő, Juhász Zsolt, Mihályi Gábor

rendező: Juhász Zsolt