DUNA MÜVÉSZEGYÜTTES
1139 Budapest

Gyutacs u. 10.

Tel. / fax: +36-1-201-66-13

Mail: csasztvan.zsuzsanna@dunapalota.hu

/Egyedül Krisztus/

 

"A valódi érték (túl a publikációk zűrzavarán, a kommunikáció örök békéjében és csöndjében) terített asztal, amihez mindenki hivatalos, ahol mindenki jóllakhat, anélkül, hogy bárkit is megrövidítene. Isteni kontextusban: legtöbbször más, aki az értéket megéli, s megint más, aki esetleg megírja. Mit számít? Isten az, s egyedül ő az, aki ír: a történések szövetére, vagy a papírra."

/Pilinszky János/

 

Táncszínházi előadásunk a reformáció értékeinek jelenvalóságáról szól, miként azok szervesen beépültek életünkbe, mindennapjainkba, mindmáig meghatároznak minket, akár akarjuk azt, akár nem. A szóban forgó értékeket ugyanis nem mosta el az idő, nem kezdte ki a változás, itt és most is hatnak, elevenek, igaz, többnyire öntudatlanul, észrevétlenül. A reformációnak köszönhető többek közt a vallási és a világi élet átjárhatósága: a szekularizáció eredetileg az egyházi földek kisajátítását jelentette, majd az „elvilágiasodás” folyamatát is. A „lelkiismereti szabadság” úgyszintén vallási érték volt, a reformátorok teológiai vitáiban (harcaiban) született, s vált belőle később a mindenkori világban tevékeny ember méltóságának, öntudatának talapzata. Táncszínházi előadásunk központi gondolata tehát ez: a reformáció értékei nem muzeálisak, hanem elevenek, itt és most, jelenünkben is valóságosak, cselekedeteink, ön- és valóságismeretünk mélyrétegében mindmáig jelenvalók.

Károlyi - vizsolyi – biblia:

26. És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra; és uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a barmokon, mind az egész földön, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon.

 

Előadja a Duna Művészegyüttes és a Göncöl Zenekar

Közreműködik a Szent Efrém Férfikar és Mikó Dávid

Koreográfusok: Furik Rita, Juhász Zsolt, Mihályi Gábor

Koreográfus asszisztens: Bonifert Katalin

Zene: Dulai Zoltán, Bubnó Tamás, Kelemen László

Jelmeztervező: Furik Rita

Fényterv – videó projekció: Lendvai Károly

Produkciós vezető: Letenyei Gábor

Rendező: Juhász Zsolt

 

A Duna Művészegyüttes és a Nemzeti Táncszínház közös szervezésében.

 

Bemutató: 2017. december 7. Várkert Bazár

előadás időtartama várhatóan 70 perc szünet nélkül